Meşal Sudeyri
TT

İnsan çok hırslı ve sabırsız

Kim mutlu olmayı istemez? Herkes. Bununla birlikte, bileşenleri veya psikolojik koşulları bazıları için mevcut olmayabilir. Bu bazıları en zenginler arasında olsalar bile. Neden biliyor musunuz?
Çünkü Kuran’ı Kerim’in tanımladığı gibi: Doğrusu insan çok hırslı ve sabırsız yaratılmıştır.  Kendisine kötülük dokunduğu zaman sızlanır. Ona bir hayır dokunduğunda da eli sıkıdır.
Yine de dünyadaki her ülke, vatandaşlarına mümkün oldukça fazla mutluluk sağlamaya çalışır. Okuduğum son rapor ya da istatistikte şöyle deniliyordu:
Her yıl kutlanan 20 Mart Dünya Mutluluk Gününde BM’nin yayınladığı ve 156 ülkeyi kapsayan rapora göre Suudi Arabistan, 2020 Dünya Mutluluk Raporu'nda Arap dünyasında ikinci, küresel düzeyde 27. sıraya yükseldi. Peki, örneğin başarılı bir evlilik mutluluğun en önemli bileşeni olabilir mi? Belki evet, belki de hayır. Söz konusu raporun Arap dünyası, özellikle de Körfez ülkelerinde evliliklere ilişkin gözlemlerine göre, Kuveyt çok eşlilik yönünden Körfez ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Rapor ayrıca, Körfez ülkelerinde evliliklerin petrol sonrası dönemle ilişkili olduğunu da vurguluyor. Tüm Körfez ülkelerinin petrolün keşfinden sonra kalkınma, gelişme ve sonrasında sürdürülebilir bir değişim yaşadığını ve bunların evlilik hayatının bazı yönlerini etkilediğine değiniyor.
Balayı, mutlu evliliklerin altın ayıdır. Her ne kadar tarihte bu geleneğin kaynağı bilinmese de Almanların eski bir adeti ile bağlantılı olduğu biliniyor. Eski Almanlarda, evlendikten sonra çiftlerin 30 gün boyunca içine bal katılmış “bal likörü” diye adlandırılan bir şarabı içmeleri gerekiyordu.
Ne var ki, Hun İmparatoru Attila, evliliği sırasında bu adeti biraz fazla coşkulu bir şekilde uyguladığında 30 günü tamamlayamadan öldü.
Balayının mutluluğun doruk noktası olması şart değil. Sözgelimi dans da olabilir. Twist dansı yayıldığında 1964 yılında İngiliz Katie Connolly, 102 saat boyunca kesintisiz dans etmeyi sürdürdü. Bu dans şiddetli ve yorucu fiziksel hareketler içermesine rağmen dansını gülerek tamamladı. Bu nedenle dünya üzerindeki en mutlu insan seçildi ve kendisine mutluluk tacı verildi.
Ondan önce Arap şarkıcı Asmahan, ünlü “Layali el-Uns Fi Viyanna” (Viyana’da Ülfet Geceleri) şarkısında vals dansı yaparak mutluluğu anlatmıştı. Mutluluğu 4 kelime ile özetleyen merhum Mısırlı şarkıcı Abdulhalim Hafız’ı da unutmayalım. Bu 4 kelime: Kahkaha, oyun, ciddiyet ve aşktır.
Ben de büyük olasılıkla bu yolu takip ediyorum: Kıskananlar çatlasın.