Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Kuveyt’te tarihi sabah

Kuveyt Emiri merhum Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, yaşantısı ve kariyeriyle Kuveyt'in siyasi tarihinin özetidir. Aslında Şeyh es-Sabah, İngilizlerin Ortadoğu ve Körfez'den çekilmesi sonrasındaki Körfez rönesansı tarihinin de asıl bir parçasıdır.
Merhum Şeyh Sabah, 1954'te Yüksek Yürütme Komitesi Üyesi olarak siyasi çalışmalara başladı. 1963 - 1991 tarihleri arasında Kuveyt Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı ve kendisine ‘Arap Diplomasisinin Sütunu’ lakabı verildi. 1992 yılında Dışişleri Bakanlığı ile birlikte Başbakan Birinci Yardımcısı, 2003 yılında da Kuveyt Başbakanı görevlerinde bulundu. Ardından Ocak 2006'da Kuveyt Emiri seçildi.
Şeyh Sabah, 1960’lı yılların başında bağımsızlığın kazanılmasının ardından ülke anayasasını hazırlayan kurucu komitenin üyesiydi ve aslında bir bakıma modern Kuveyt'in de gerçek kurucusuydu. Ayrıca yine 1963 yılında Birleşmiş Milletler (BM) binasına Kuveyt bayrağını ilk çeken kişi oldu. Bu, Kuveyt'in bağımsızlığından hoşlanmayanların razı olmadığı bir durumdu.
Şeyh Sabah, Kuveyt dokuması hakkında derin bilgi sahibiydi. Haziran 1929'da Kuveyt'in kuzeybatısında yer alan el-Cehre’de dünyaya geldi. Dört yaşına kadar orada kaldı ve ardından Seyf Sarayı'na yerleşerek burada kardeşi merhum Emir Şeyh Cabir el-Ahmed ile birlikte büyüdü.
Şeyh Sabah el-Ahmed, kardeşi Cabir el-Ahmed, kuzeni merhum Veliaht Prens Şeyh Saad el-Abdullah ve elbette onlardan önce Şeyh Abdullah Salim ile birlikte Kuveyt'in çehresini çizen ve 1950’li yıllardan bu yana ülkenin yaklaşımı belirleyen isimdi.
Kuveyt zorlu sınavlardan geçti. Şeyh Sabah bunlara tanık oldu ve sorunların üstesinden gelmesi için ya görevlendirildi ya da kendini karar mercii pozisyonunda buldu. Abdülkerim Kasım’ın tehditleri, Kuveyt'teki komünist, milliyetçi ve sol devrimci hareketler, Devrim Muhafızları’nın önderliğindeki Şii devrimci hareketlerinin tehlikeleri, Emir Cabir el-Ahmed konvoyunun bombalanması, halka açık yerlerdeki patlamalar ve Cabriya uçağının kaçırılması bunlardan bazılarıdır.
Kuveyt'in modern tarihindeki en zorlu sınav ise 1990'daki Irak’ın ülkeyi işgali oldu. Kaderi, Arap Baharı'nın ortasında, Kuveyt'te İhvan’ın popülistlerle ittifak kurarak düzenlediği darbeyle yüzleşmekti.
Onun biyografisini hakkıyla çabucak yazmak mümkün değildir.
Keşke başta resmi Kuveyt makamları olmak üzere araştırmacılar ve tarihçiler, merhum Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın ‘tüm’ hayatını belgeleseler. Allah rahmet eylesin.