Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Riyad’ın mesajı: Yüzyılın yeni fırsatları

Hadım’ul Haremeyni Şerifeyn Kral Selman bin Abdulaziz, ülkesinin dönem başkanlığını yaptığı G20 Zirvesi’nin kapanış konuşmasında liderlere, bu gezegenin tüm sakinlerini ilgilendiren stratejik mesajlar gönderdi. Tüm dünyaya bu yeni yüzyıldaki (21. yüzyıl) yeni fırsatları değerlendirme çağrısında bulundu. İnsanlığı, yaşadığı gezegeni, hava, su, taş ve tüm canlıları korumak için birleşmeye davet etti.
Kral Selman dün yaptığı kapanış konuşmasında bunlardan kısaca bahsetti, çünkü iki gün önceki açılış konuşmasında daha detaylı bir şekilde ele almıştı. Açılış konuşmasında şunu da söylemişti: “G20 ülkeleri olarak ortak bir sorumluluğumuz ve yeni ufuklar için iş birliğini geliştirme fırsatımız var. “21. yüzyılın fırsatlarını değerlendirme” başlığı altında buna yatırım yapmalıyız.”
Peki, bu hedef nasıl gerçekleşecek? Cevabı yine Kral Selman’ın konuşmasında:
“Herkes için uzun vadeli bir vizyon ortaya koyma yeteneğini kanıtlayan G20’nin başarılarını esas alacağız. Acil sorunlarla yüzleşip gelecekteki zorluklarla etkili bir şekilde başa çıkacağız. Fırsatları değerlendireceğiz.”
Çözümlerin kapsayıcı olması için Kral Selman açılış konuşmasında şuna da değindi: “Sivil toplum kuruluşları, özel sektör, bölgesel ve uluslararası düşünce ve araştırma kuruluşları dahil olmak üzere tüm paydaşlar ve ilgili taraflarla iş birliği yapacağız.”
Ortak düşünce havuzuna dökülecek bu kaynak bolluğu, muazzam bir sonucu garanti edecek; katma değerleri en üst düzeye çıkarmak. Çünkü bu sayede çözümler, gerçekte herkes için ve herkes tarafından sunulmuş olacak.
Sona ermek üzere olan 2020 yılı, renk, ırk, din ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın tüm insanlık için zor ve acımasızdı. Zorluklar, zengin-fakir, büyük-küçük ülke ayrımı yapmadı.
Riyad’da düzenlenen G20 Zirvesi bilindiği gibi dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiriyor. Zirvenin bu yıl, koronavirüs pandemisinin yanı sıra Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgelerinin karşı karşıya kaldığı büyük güvenlik risklerinin gölgesinde düzenlenmesi tek başına bir başarıdır. Bu 20 ülkenin halkları ve dünyanın diğer sakinleri için elde etmeyi başardığı değerli ekonomik, siyasi ve çevresel kazanımlardan bahsetmiyoruz bile.
Riyad, Veliaht Prens Muhammed bin Selman aracılığıyla, zirvenin bu yıl istisnai olarak sanal ortamda düzenlenmesini önerdi. Bu bağlamda, küresel ekonomi ve tüm insanların yararına uluslararası koordinasyonu güçlendirmek, pekiştirmek, ivme kazandırmak adına gelecek yılın ortasında bir sanal zirve, yılsonunda da normal ve doğrudan bir zirve düzenleme önerisinde bulundu.
Zorluklar içinde fırsatlar taşır. Korona salgınının en zor yılı olan 2020’deki Riyad Zirvesi’nden çıkarılan ders de buydu. Nitekim zirvenin kendisi, Suudi Arabistan’ın lojistik, idari ve alt yapısını test etmek için bir fırsattı ve sonuç, oldukça güzeldi.