Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Mavi canavarı yatıştırma zamanı geldi mi?

Şu anda insanları en çok neyin etkilediği hakkındaki soruların şahı, bunun sosyal medya platformları mı yoksa geleneksel medya platformları (televizyon, gazeteler, radyo, ajanslar) mı olduğu üzerine.
Bir başka soru ise Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp gibi platformların içeriklerini, haberlerini ve hikayelerini ne ile besledikleri.
Örneğin televizyon, gazete, radyo ve ajansların ürettiklerini yeniden paylaşarak değil mi? O halde bu platformlar geleneksel medya kaynaklı herhangi bir içerikten soyutlandığında, onlardan geriye ne kalacak?
Her neyse, başta Facebook ve Twitter olmak üzere bu dijital platformların yaydığı tehlike sürüyor. Zuckerberg (Facebook), Dorsey (Twitter), Bezos (Amazon) gibi bir grup yüzeysel gencin kontrolünde kurulan bu platformlar, kayıtlı milyarlarca insanın etkileşimini sağlıyor. Nitekim bu durum, bugün küresel kamuoyunu elinde tutan saçmalığın korkunç bir resmini veriyor.
Facebook’un kurucusu Zuckerberg kim ki söylenen ve söylenmeyenleri, doğru ya da yanlışları kontrol etme gücü kuvvetini elinde tutuyor? Ya da aramaları zekice bir şekilde yönlendirip de Facebook’un istediği şeyleri algoritmalar ile karşınıza çıkarmasını sağlayabiliyor? Velhasılıkelam, bu mantıksız ve adaletsiz muazzam gücü ortadan kaldırmaya yönelik herhangi bir çaba, iyi ve faydalı bir çabadır.
46 ABD eyaletindeki savcılar ve Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Facebook aleyhine dava açtı. NPR’nin haberine göre Facebook, söz konusu davalarda interneti kötüye kullanmakla, Instagram ve WhatsApp gibi rekabet teşkil eden şirketleri yalayıp yutarak (yani kendi bünyesine alarak) bir hegemonya kurmakla suçlanıyor.
New York Başsavcısı Letitia James, Facebook’un neredeyse 10 yıldır, tekel gücü ve hegemonyasını sıradan kullanıcılar uğruna küçük rakiplerini ezmek için kullandığını söylüyor. Zirâ Facebook, devasa satın alımlara imza atmış, böylece Instagram ve WhatsApp üzerinde kontrol elde etmişti.
Facebook'un WhatsApp ve Instagram'ı satın almasının yasadışı olduğunu öne süren savcılar ise federal mahkemeyi müdahale etmeye çağırdı.
AlArabiya.net’in haberine göre bu davalar, büyük teknoloji şirketlerine karşı bir yıldır süren soruşturmalar sonucunda, aynı zamanda ABD Adalet Bakanlığı ve 11 eyaletin, şirketin rekabet yasasını ihlal ettiği iddiasıyla Google'a dava açmasından yaklaşık iki ay sonra geldi.
Evet, bu korkunç şirketlerin elindeki efsanevi güç, bu yüzeysel gençlerin ya da yeni dünya zenginlerinin inandığı fikirlerdir… (Siyasi ve sosyal fikirlerden bahsediyorum; iş ve dijital ekonomiye meselelerinden değil) Bu adamlar bu alanda kesinlikle yaratıcı; ancak dünya için, fikri, siyasi ve tarihi anlamada oldukça tehlikeli ve yüzeyseller. Bu nedenle, faydasız işlerle oyalanmaya bırakılmamaları gerekiyordu.  Ancak kamuoyu, yalnızca generallerin eline kalmayan savaş gibi, yalnızca sosyal medya şirketlerine kalmayacak derecede büyüktür.