Tarık Alhomayed
Suudi yazar. Şarku'l Avsat eski genel yayın yönetmeni
TT

Tunus referandumu

Tunus, anayasa referandumunu tamamladı. Sigma Conseil'in yayınladığı anket sonuçlarına bakıldığında, referanduma katılan seçmenler yeni anayasayı yüzde 92,3 oranında destekliyor.
Anayasanın kabul edilmesi yolun sonu değil, ancak Tunus'un Müslüman Kardeşler ve bilhassa Nahda Partisi tarafından batırıldığı kaostan ve siyasi yolsuzluktan kurtarılması yönünde atılan ilk adım sayılıyor.
Bugün Tunus'un yanında olma, Tunus'un Arap Baharı olarak bilinen 2011'den bu yana yaşadığı krizi aşması için arkasında durma günü. Bu ülkenin güvenli karaya oturtulması için destek olma günü.
Bugün Cumhurbaşkanı Kays Said'i eleştirdikleri gibi referandumu da eleştirenlere, şüphecilere ve pusuda bekleyenlere kulak verme günü değil. Bin Ali dönemine dönüş için teşvik zamanı hiç değil.
Tunus’un arkasında durulmalı ki devlet prestijini yeniden kazansın, ölümcül ekonomik krizi aşsın. Zirâ görüyoruz ki Cumhurbaşkanı Said'i eleştirenler, 2011'den bu yana ortaya kaos ve yozlaşmadan başka hiçbir şey koymadı.
Eleştirenlerin de iktidarda olduğu günler oldu. Ancak Müslüman Kardeşler'in bölgemizin her yerinde yaptığı ve yapıyor olduğu gibi ülkeyi ve halkın çıkarlarını zayi ettiler. Said'i eleştirenler de iktidar sahibiydi, ancak iktidarı ertelemeye giderek, herkesi dışlamak isteyerek yitirdiler.
Bugün Tunus’un kredi ihtiyacı var. Zirâ yaklaşmakta olan bir ekonomik krizle karşı karşıya, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) bir kurtarma paketi arayışında. Reuters’ın haberine göre bu hususlar geçtiğimiz yıl vatandaşları siyasi krizden çok daha meşgul eden konular.
Vatandaşlar elbette ki politikacıların uzun uzun tartışmalarına kulak asıp sözlerine inanmak yerine faturalarını ödemekle meşgul. İşte bu fuzuli tartışmalar, Tunus’u yıllardır oyalıyor.
Riyad'da bir Tunus vatandaşı bana şöyle sordu: “Yeni anayasa hakkında ne düşünüyorsunuz? İçeriği hakkındaki düşünceleriniz neler? Tunuslu arkadaşlarım yerine size sormak istedim. Zirâ duygu içermeyen bir fikir duymak istiyorum.”
Ülkesine düşkün, geçinmeye çalışan Tunuslu vatandaşın bakış açısı bence bu. Tarafsız, soğukkanlı bir görüş peşinde. Nedeni ise basit, Tunuslular ülkelerini vuran bu siyasi yolsuzluktan bıkmış durumda.
Nitekim Tunuslular, İhvan’ın başarı elde edemeyen vaatlerinden, Nahda Partisi’nden, onlar gibilerden sıkıldı. Tunuslulardan önce Mısırlılar da aynı vaziyetteydi. Gerçek bir referandum yapılsa, Gazze halkının Hamas'ın beyhudeliği hususundaki şaşkınlığından haberdar olurduk.
Dolayısıyla Tunus'ta değişimi eleştirenlerin projesi zaten eleştirmek. Onlar zaten sadece hoşnutsuzluğu ve memnuniyetsizliği yaymakta iyiler. Ancak iktidar fırsatı kendi ellerine geçtiğinde, Arap Baharı'nda düşenler arasındaydılar.
Velhasılıkelam yeni Tunus'un yanında durmak, onu yolsuzluğa düşmesine, geçmişe geri dönmesine fırsat vermeyecek, Arap vatandaşları gibi benim de çok sevdiğim yeşil Tunus’a geri dönüşü garanti edecek yönde desteklemek gerekiyor.