İranlı genç bir kadının öldürülmesinden bu yana İran'da devam eden gösteriler, üzerinde durmaya değer önemli ayrıntılar içeriyor. Bu ayrıntılar, vatandaşlarına karşı her türlü şiddeti uygulamaya devam eden Tahran rejiminin gerçekliğini somutlaştırıp gözler önüne seriyor.
Mevcut gösterilerin rejimin düşüp düşmeyeceği açısından değerlendirilmemesi gerekiyor. Bilakis bakmamız gereken pencere şudur: Protestolar bize rejimin asıl sorununun dışarısıyla değil, içerisiyle, özellikle de İran vatandaşları ile olduğunu gösteriyor. İşte buyrun İran kadınları İran’ın bölgedeki bütün ajanlarının cesaret edemediği bir duruş sergileyerek sarıklıların karşısına dikiliyor.
Dolayısıyla rejim ne kadar komplo teorisinden söz etse de buna ilk inanmayan İranlılar oluyor. Zira İranlılar rejimin, içinde bulunduğu durumdan sıyrılmak için düşman birleştirir düşüncesinden hareketle komplo teorisini yaymak amacıyla krizleri kullandığını çok iyi biliyorlar. Ancak mollaların düşmanı vatandaşlardır.
Son gösteriler ve Tahran rejiminin acımasız baskısı, ABD ve Avrupa için gerçek bir sıkıntı ve utanç sebebidir. Zira onların İran rejiminin işlediği suçlara karşın, gerek Suudi Arabistan gerek Mısır gerekse başka devletler olsun bölge ülkelerine karşı ne kadar ikiyüzlü ve çifte standartlı olduklarını gösteriyor.
Meslektaşım Muhammed el-Yahya 15 Haziran 2022'de bu gazetede “Hüsrana uğramış gençlikle Ortadoğu'nun bir geleceği olmaz” başlığıyla bir yazı kaleme almıştı. Yahya söz konusu yazısında Suudi Arabistan ve İran modelleri arasındaki en büyük farkın, gençlerle ilgilenme yaklaşımlarındaki radikal zıtlıkları olduğunu söylemişti.
Yahya “İran katı, gerici ve Batı karşıtı bir ideolojik eğilimi iyice yerleştirip polisin ve İslami güçlerin gençlerin isteklerini bastırmasını sağlarken, Suudi Arabistan, gençliğinin enerjisinden istifade etmeye ve bunu İslam karşıtı, tehlikeli ve gerici akım karşısında kullanmaya yönelmiştir (...) Bu iki zıt modelin başarısı veya başarısızlığı, bölgenin ve daha geniş açıdan İslam dünyasının önümüzdeki yıllarda yeniden şekillenmesine katkıda bulunabileceğinden, Batı'nın bunlar arasında akıllıca seçim yapması bir zorunluluk halini almıştır” ifadelerini kullandı.
Bölgedeki herkes Batı'nın ikiyüzlülüğünü ve çifte standartlığını konuşuyor.
Tabi ki Tahran mollalarının suçları sadece İran ile sınırlı kalmayıp tüm bölgeye ulaşıyor. Ahlaki suikast ve ihanet yaftalamasının yanı sıra fiziksel tasfiye yapılıyor. Arap devleti kavramının yıkılması da cabası.
İran, sadece silahların ve milislerin gücüyle değil, aynı zamanda daha tehlikeli bir şekilde mezhepçiliği körükleyerek Suriye, Lübnan, Irak ve Yemen gibi Arap ülkelerinin toplumsal dokusunu parçalayıp Arap devleti kavramını yok ediyor.
Elbette baskı ve sıkıntı hisseden sadece ABD’liler ya da Batılılar değil. Esed rejimi, Lübnan Hizbullahı, Irak'taki silahlı mezhepçi milisler, Yemen'deki Husiler ve aynı şekilde Hamas Hareketi ile Filistin İslami Cihad Örgütü de bu durumda.
Bunlar, İran’ın gösterilerle sarsılması durumunda geleceğe ya da İran’ın Dini Lideri’nin akıbetine ilişkin endişelerle sıkıntı içerisindeler. Basında çıkan haberlerde artık liderin halefinin kim olacağı ile ilgili bir kavgadan söz ediliyor. Şunu unutmamalıyız: İran, Kasım Süleymani'nin öldürülmesinden sonra toparlanamamışken, Dini Lider'in ölmesi durumunda nasıl bir durumda olur Allah bilir.
Dolayısıyla Tahran'ın sorunları içerisi ile ilgilidir. Rejimin düşmanı İran halkıdır. Özetle İran rejimi zayıftır. Bunu anlamayanlar, içlerinden bazılarının hala Obamacı mirasın sığ hayallerinde yaşadığı ABD ve Avrupa'dır.
TT
İran zayıf bir rejimdir
Daha fazla makale YAZARLAR
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة