Cibril Ubeydi
Libyalı araştırmacı yazar
TT

İran içeriden çürüyor!

İran rejimi içeriden çürüyor. Bunun sebebi, aslında artık beyin ölümü gerçekleşmiş olan rejimi canlandırmak için izlenen baskıcı politikalardır. İran rejiminin ihanet yaftalamalarının ve ‘yurtdışına ajanlık yapma’ suçlamalarının ardından baskı, kurşunlama, katletme ve idam ile karşılık verdiği İran halkının devam eden protestoları, genç Mahsa Emini’nin ölümüyle patlak vermiş protestolar değildir. Bilakis bu protestolar, İran’da Velayet-i Fakih sisteminin hüküm sürmesini ve İran halkının ve farklı etnik bileşenlerinin yok hükmüne indirgenmesini sağlayan Humeyni ‘Devrimi’nden beri biriken ve tekrar eden baskıcı politikalar sonucunda patlak vermiştir.
Besic, Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK); bunların hepsi İran rejiminin, beyin ölümü gerçekleşmiş ve artık fişinin çekilmesi gerektiği halde yoğun bakım odasında suni solunum cihazına bağlı olarak da olsa hayatta kalmasını sağlayan araçlardır. İran rejimi onlarca kişiyi öldürdükten sonra uluslararası ve hatta yerel meşruiyetini kaybetmiş bir rejimdir. Dini Lider Humeyni’nin darbe yaptığı sırada rejimin hapishanelerindeki İranlı on binlerce muhalif için kurulan göstermelik mahkemelerde rejim lehine yargıç cübbesi altında bir cellat olarak görev yapan mevcut İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin üzerinde hapishanelerdeki kurbanlarının lanetleri dolaşıyor. Humeyni’nin varisi Hamaney’in de  İbrahim Reisi’den aşağı kalır yanı yok. Hamaney, sorumlu tutulduğu Rex Sineması yangınının kurbanlarının lanetlerini üzerinde taşıyor. 1978'de sinema salonu ateşe verilmiş, yüzlerce masum insan öldürülmüştü. Yangın 377 ila 470 kişinin ölümüne ve bir o kadar kişinin yaralanmasına neden oldu. Olayı planlamakla suçlanan Hamaney’in de dahil olduğu bir grup radikal olaydan sorumlu tutuldu. İşte İran rejimi böyle bir rejim.
İran protestolarındaki İranlı kadınların görüntülerini göz ardı edemeyiz. Normalde saçlarını ve güzelliklerini övünç kaynağı olarak gören kadınlar şimdi saçlarını açıp saçlarından bir tutam kesiyor, ki hür bir kadın saçını kesiyorsa bu büyük bir olaydır. Şiddetli bir üzüntü ve öfke durumu hakim. Kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla ve yaşlısıyla İran halkının karşı karşıya olduğu zulmün boyutunu göstermek için hür İran kadınları insanların gözleri önünde saçlarını kesiyor. İran rejiminin yaptığı zulüm halkın her kesimine ulaşmış durumda.
İran'daki protestolar, yüzlerce kişinin ölümüne sebep olan yanlış iç politikalar ve baskıcı güvenlik uygulamalarının bir sonucu olarak yerel bir ürünken, İran Cumhurbaşkanı Reisi çıkıp İran ayaklanmasını ‘dış komplo’ olarak nitelendiriyor! Dini Lider Hamaney ise bazılarının İran’ın Buazizi’si olarak nitelendirdiği Mahsa Emini’nin ölümünden günler sonra çıkıp sanki İran’daki karar mercii kendisi değilmiş de elinden üzülmekten başka bir şey gelmeyen siyasi bir aktivistmiş gibi genç kızın ölümünden ötürü kalbinin paramparça olduğunu söylüyor.
İran rejiminin protestoları söndürüp ayaklanmayı baskı ile sona erdirme çabaları başarısızlıkla sonuçlanacak. Hele de uluslararası toplum tarafından dışlanan İran rejimi, şimdi İran'da baskıların şiddetlenmesi ve sokaklarda ve hapishanelerde akan kan nehirlerinin ardından içeride kendi yandaşları arasında dahi istenmezken. Öyle ki, İran ordusunun saflarında bile bölünmeler başladı. İçlerinden bazıları protestoları desteklediğini alenen söylüyor. Bu da İran rejiminin, baskıcı güçleri arasında daha önce görmediği bir emsal teşkil ediyor.
Baskılara ve gözaltı furyasına rağmen İran genelindeki protestolar ‘diktatöre ölüm’ sloganlarıyla üçüncü haftasını geride bırakıyor. Peki bu sloganda bahsedilen ‘diktatör’ kim? Tabiki de Reisi’yi İran halkına karşı işlediği hatalar için bir toz bezine çevirdikten sonra kitlelerin sloganlarına karşı kendisini dokunulmaz sanan rejimin başı Dini Lider. Bir zamanlar bir imparatorluk kuran bu halkın, iktidardaki bir diktatörün veya celladın iradesi altında uzun süre kalacağını sanmıyorum. Tarihte halkların belli bir süre sonra da olsa cellatlarına karşı zafer kazandığı pek çok an yaşanmıştır. İran’daki diktatörlük savunucularının öne sürdüğü gibi İran’daki rejimi nükleer pençleri olmadan yeniden oluşturmak yerine, dünyanın İran’daki ulusal güçlere Molla rejiminden kurtulmaları için yardımcı olması gerekiyor.