Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar
TT

Sanki gerçekten olmuş gibi

Sayın Abdulbari Atvan’ın tahmin ettiği gibi, 3. Dünya Savaşı henüz çıkmadı ve Lübnan'ın batışı resmen ilan edilmedi. Ancak dünyanın şu anki hali, büyük savaşlardan çıkıldıktan sonraki durumları andırıyor. 2006 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi Bangladeşli sosyolog Muhammed Yunus bu konuda şöyle diyor:
“Dünya her zamankinden daha fazla kriz içinde. Salgından önce küresel ısınma ve başka her şey yüzünden krizde olduğumuzu söylerdik ve başımıza daha kötü bir şey geleceğini düşünmezdik. Bir anda bir baktık ki dünya değişiyor, insanlar iki buçuk yıl kapılar ardında tutsak kalıyor, çalışmalar aksıyor, insanlar işlerini kaybediyor ve pek çok kişi fakirleşiyor. Bu sadece üçüncü dünya ülkelerini veya fakir ülkeleri değil, bütün dünyayı etkileyen bir şey. Yetmedi Ukrayna savaşı patlak verdi ve artık bundan etkilenmeyen tek bir canlı görmüyoruz. İşler daha da kötüye gidecek. Artık her yerde küresel kıtlık, gıda kıtlığı ve enflasyon korkusu var.”
Dünyanın hangi yöne bakan uçurumunda yaşadığımızı anlamak için Muhammed Yunus gibi bir bilim adamının söylediklerini duymamız gerekmiyor. Haber bültenini veya özetini dinlemek de yeterli olacaktır. Altı ay önce Ukrayna’daki savaşın Moldova'yı etkileyeceği konusunda uyarıda bulunanlar, dün beklentilerinin gerçekleştiğini gördüler. Kiev'de elektriksiz kalan 8 milyon Ukraynalı var. Dünyanın en zengin ve en istikrarlı yeri olması gereken Avrupa, şimdi 2. Dünya Savaşı sonrası bir kıtlıktan geçiyor gibi. Muhammed Yunus, Antonio Guterres ve Emmanuel Macron gibi bilge kişilerin uyardığı üzere daha da kötü günler gelecek.
EuroNews kanalında Doğu Avrupa'daki kömür kıtlığıyla ilgili bir röportaj izledim. Yumurta sepeti büyüklüğünde bir sepet kömürün önünde duran ve kışı geçirmek için tüm erzağının sadece bu kadar olduğunu söyleyen dev gibi uzun bir adamın hikayesi anlatılıyordu. ‘Yoksulların bankacısı’ Muhammed Yunus'un söylediği gibi, dünyada feci bir şekilde krizler peş peşe geldi ve insanlık, beklenmedik bir şekilde ya da kasıtlı bir şekilde, küresel bir kıtlığın ya da nükleer bir patlamanın eşiğine geldi. Dünya savaşları, felaketler ve geri dönülmez hatalar içinde doğup yaşayan Henry Kissinger'ın kehanetleri her geçen gün daha olası hale geliyor.
Dünyadaki tek neşe kaynağı Körfez: Suudi Arabistan'da Aramco ve futbol, ​​Abu Dabi ve Dubai'de ekonomi. Umman’da çiçekler. Allah'a hamd olsun, diğer haberlere gerek yok: Irak her zamanki gibi. Suriye Arapçılığın atan kalbi, İran'ın samimi kalbi ve Rusya'nın sıcak kalbidir. Lübnan ise her yerde cumhurbaşkanı arıyor!