1948 yılında dünya ülkeleri, girdikleri en çetin savaşın ardından yeni bir sayfa açmak ve yaralarını sarmak için bir araya geldiler. Yıllarca süren savaş, güvensizlik ve acıdan sonra uluslar, herkesin sağlığını korumak ve ilerletmek için küresel bir sözleşme ve hedef oluşturarak insanların fiziksel ve psikolojik refahını yeni bir düzeye yükseltti.
Bu asil duygu, 75 yıl önce Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Birleşmiş Milletler'in (BM) insan sağlığını geliştirmeye adanmış özel kuruluşu olarak kurulmasıyla gerçek oldu. Bu kuruluşa, tüm insanların refahını artırmak için benzersiz bir görev ve hükümetleri ve ortakları aynı masada bir araya getirme konusunda benzersiz bir imkan verildi.
Bugün 7 Nisan Dünya Sağlık Günü'ne denk gelen WHO'nun 75. kuruluş yıldönümü kutlamaları vesilesiyle, bu görev aynı derecede önemli olmaya devam ediyor. Aynı zamanda dünyanın, büyükanne ve büyükbabalarımızdan bugün doğan çocuklarımıza ve gelecekte doğacak olanlara kadar tüm insanların sağlığını ilk sıraya koyma taahhüdünü yenilemesi gerekiyor.
Kovid-19 salgını, çatışma, iklim değişikliği ve sağlıksız yiyecek ve tütün gibi yaygın sağlık sorunları, hayatlarımızın ne kadar tehlikeli olduğunu ve toplu refahımızı sürekli olarak ilerletme taahhüdü olmadan dünya çapında savunmasız toplulukların kaderinin nasıl olduğunu gerçekten hatırlatıyor.
WHO Anayasası’nın önemli hükümlerinden biri, “ulaşılabilecek en yüksek sağlık standardına sahip olmanın, ırk, din, siyasi inanç, ekonomik veya sosyal durum farkı gözetmeksizin her insanın temel haklarından biri olduğunu” belirtmektedir.
Bu madde, WHO'ya herkes için sağlığı geliştirme, sağlama ve koruma çalışmalarında rehberlik etmiş ve yolculuğu boyunca birçok başarıya imza attırmıştır.
Bu başarıların en meşhuru, eski çiçek hastalığı belasının ortadan kaldırılmasıydı. Bugün dünya, 1980'lerden bu yana yıllık yüzde 99,9 oranında azalan vakalarla çocuk felcini de ortadan kaldırmanın eşiğinde. Diğer başarılar arasında beş tropikal hastalığın ortadan kaldırılması veya neredeyse tamamen yok olması, neredeyse tüm çocuklar için aşılamaya erişim sağlanması ve güvenli içme suyu için küresel standartlar belirlenmesi yer alıyor.
Ayrıca WHO, ülkeleri sigara karşıtı önemli bir anlaşmayı kabul etmede, anne sütü yerine geçen ürünlerin toplu pazarlamasını düzenlemede ve potansiyel olarak küresel sağlık acil durumlarını raporlamada desteklemiştir. WHO, şu anda Afrika'da Ebola ve sıtmaya karşı hayat kurtaran aşıların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasında hızlandırıcı bir rol oynadı. WHO'nun insani yardım ortamlarındaki çalışmaları, milyonlarca kişiye hayat kurtaran bakım sağlamıştır. Başarıların listesi devam ediyor.
WHO 75. yılını kutlarken, örgütün ve onu oluşturan ülkelerin gurur duyabileceği çok şey var. Ancak, büyük zorluklar devam ediyor.
Kovid-19 salgını, bizlere küresel bir topluluk olarak pandemik tehditlere karşı ancak en hazırlıksız ulus kadar güvende olduğumuzu gösterdi.
Birçok insan kaliteli, ücreti karşılanabilir sağlık hizmetlerine erişemiyor. Bu nedenle önlenebilir veya tedavi edilebilir sağlık sorunları yaşıyor.
Bu durum, milyonlarca insanı sel ve kuraklık riskine sokan iklim krizinin etkileri, yaygın hava kirliliği ve insanların sağlık tercihlerini bozan yanlış bilgilendirme gibi modern endişelerle daha da kötüleşiyor.
Ekonomik ve ticari çatışmalar da dahil olmak üzere sağlığın ötesindeki faktörler tarafından yönlendirilen insanların esenliğine yönelik tehditler de mevcut.
Bu zorlukların üstesinden gelmek için WHO, bugün ve önümüzdeki 75 yıl boyunca daha iyisini yapmak amacıyla uyum sağlıyor.
Çalışmalarımız beş alana odaklandı:
1-Tüm insanların sağlığını iyileştirmek.
2-Herkesin kaliteli ve karşılanabilir sağlık hizmetlerine adil erişimini sağlamak.
3-Dünyayı yeni ve bilinen patojenlere karşı korumak.
4-İyi sağlığı desteklemek için bilimi ve bilimsel bilgiyi teşvik etmek.
5-Bugünün ve yarının taleplerini karşılaması için WHO'yu güçlendirmek.
Kovid pandemisinin ardından, gelecekteki pandemi tehditlerini önlemek ve toplu olarak yanıt vermek için WHO Anayasası’ndan kaynaklanan, dönüm noktası niteliğinde bir pandemi anlaşması müzakere eden ülkeleri destekliyoruz. Ülkeler ayrıca uluslararası sağlık tüzüklerini Kovid-19 sonrası dünyaya ayak uydurmak için değiştiriyor ve daha güvenli ve sağlıklı bir dünya için DSÖ'nün finansal, idari ve operasyonel tabanını güçlendiriyor.
Bu önlemlerin gerekçesi açıktır.
Koronavirüs salgını, sağlıkla ilgili sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada kaydedilen ilerlemeyi baltalamış ve sayısız insani, sosyal ve ekonomik kayba neden olmuştur. Bu nedenle, birinci basamak sağlık hizmetlerine dayalı evrensel sağlık sigortasını herkes için bir gerçeklik haline getirme çabalarını iki katına çıkararak ve dünyayı daha güvenli hale getirmek için modern sürveyanstan ülkelerin hazırlıklarını güçlendirmeye yatırım yapmaya kadar ulusal ve küresel sistemleri güçlendirerek kaybedilen kazanımları geri kazanmalıyız.
Bilim ve veriler, WHO’nun çalışmalarının temelidir. Veriye dayalı rehberlik, WHO’nun ve ülkelerin sağlık ihtiyaçlarının en yüksek olduğu yerlere yatırım yapmasına yardımcı olan temel çalışma olmaya devam etmektedir.
Kanıta dayalı danışmanlık, insanların sağlıklı seçimler yapmasına da yardımcı olur. Bu konu bugün çok büyük önem taşıyor. Çünkü yanlış bilgi ve yanlış bilgilendirme, Kovid pandemisi döneminde de görüldüğü gibi karar alma sürecini zorlaştırdı ve aşırı durumlarda ölümlere bile yol açtı.
WHO, topluluk düzeyindeki etkiye net bir şekilde odaklanarak, tüm bu cephelerde ve daha fazlasında etkili bir şekilde hizmet vermek için operasyonlarını dönüştürüyor.
Bugün, WHO’nun kuruluşundan 75 yıl sonra ve yeni bir virüs dünyanın ne kadar savunmasız olduğunu gösterdikten sonra, WHO'ya olan ihtiyaç her zamanki kadar hayati. Örgüt bunca yıl önce kurulmamış olsaydı, muhakkak onu bugün kurmamız gerekirdi.
WHO'nun doğum günü vesilesiyle, temellerini 1948 yılında atma ve herkes için daha sağlıklı, daha güvenli ve daha adil bir gelecek için onu güçlendirmeye devam etme taahhütleri için tüm ülkelere ve ortaklara teşekkür ediyorum.
TT
Sağlığımızın geleceği için bilimden, çözümlerden ve dayanışmadan yararlanalım
Daha fazla makale YAZARLAR
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة