Tarık Alhomayed
Suudi yazar. Şarku'l Avsat eski genel yayın yönetmeni
TT

Cidde Zirvesi ve ışıltının geri kazanılması

Suudi Arabistan Krallığı, Arap zirvelerinin ışıltısını geri getirmeyi başardı. Bunu, Araplar tarafından takip edilmeleriyle değil, küresel haberlerin ve Batı’nın dikkatine dayatarak ve kararlar yoluyla zoraki değil, tutumlarla gerçekleştirdi.

Ukrayna’daki savaş sebebiyle uluslararası açıdan ve Sudan’daki askerî çatışmalar, Libya’daki karışıklıklar, Lübnan’daki cumhurbaşkanlığı krizi ve Suriye’deki vaziyet sebebiyle Araplar açısından çalkantılı durumların ortasında Arap zirvesinin ihtiyaç duyduğu tek şey, sözler değil tavırlardır.

Cidde Zirvesi’nde Suudi Arabistan’ın siyasi ve diplomatik dehasıyla ortaya konan en önemli tavır, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin zirveye katılıp Suudi Arabistan’dan dünyaya seslenmesidir. Hem de Ukrayna’ya yakınlık duyanların, Rusya’ya taraftar olanların, fiilen tarafsız tutum benimseyenlerin ve hiç umursamayanların bir arada bulunduğu bir salonun ortasında…

Suudi Arabistan’ın yaptıklarının değeri ve önemi, birkaç noktada özetlenebilir. Bunlardan biri de şudur: Riyad, zıt taraflarda olan Zelenski’yi ya da Beşşar Esed’i davet edip etmeme kararına sahiptir. Ancak her ikisinin de katılımı, siyasetin bir iletişim, etkileşim ve çözüm arayışı olduğunu söylüyor.

Ukrayna meselesinde Suudi Arabistan, Ukrayna Devlet Başkanı’nı davet etmekle barışa, istikrara, toprak bütünlüğüne ve uluslararası sözleşmelere riayete desteğini ispatladı ve Ukrayna Devlet Başkanı’na Suudi Arabistan’daki büyük Arap evinden tüm Araplara hitap etme fırsatı verdi. Riyad ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı’nı davet etmek ve onun öncesinde de Amerika, Çin, Körfez ve Arap zirvelerine ev sahipliği yapmakla Suudi Arabistan’ın sloganlar yoluyla değil, Vizyon 2030’u güçlendirmek için ortaklık fırsatları oluşturmak yoluyla uluslararası boyutlara sahip bir ülke olduğunu ve bunu Cidde Zirvesi aracılığıyla Arapların da paylaşmalarını istediğini ortaya koydu.  

Suriye dosyasına gelince… Tecrübelerin de gösterdiği gibi kesinlikle sihirli çözümler yok. Bu aynı zamanda, Suudi Arabistan’ın, şu anda kalkınmaya ve yatırım fırsatlarını güçlendirmeye odaklandığı için yeni fırsatlar sunmak suretiyle geçmiş anlaşmazlıkların sayfasını çevirme girişimidir.

Bu nedenle Suudi Arabistan’ın Suriye’ye yönelik tutumunu, bir bahane oluşturma ve Arap fırsatlarını güçlendirme girişiminde bulunma olarak görüyorum. Bu görüşte dayanağım, Prens Faysal bin Ferhan’ın Suriye’de siyasi çözümün ekonomik adımlardan önce gelip gelmeyeceğine dair bir soruya verdiği şu yanıttır: “Hiçbir şey, bir başka şeye öncelenmeyecek. Adım adım ilerlenecek.”

Cidde Zirvesi’nin pek çok iyi niyet içerdiği doğru. Bununla birlikte bunlar krizleri çözmek, fırsatlar oluşturmak ve kalkınmanın yolunu açmak, yani içeride ve dışarıda bu Suudi düşüncesi için umut vaat eden fırsatlar arayışıyla peş peşe atılan adımlardı.

Bundan dolayı Veliaht Prens’in konuşmasında kalkınma, yatırım ve istikrardan bahsedildi. Suudi Dışişleri Bakanı’nın basın toplantısında da tekrarlanan bu içerik, Vizyon 2030’un tanıtıldığı günden bu yana da Suudi Arabistan’ın lisan-ı hali oldu.

Cidde Zirvesi, Araplar açısından Suudi kalkınma, modernleşme ve gelişme trenine yetişmek isteyenler için bir fırsat ve Batı’ya da Suudi Arabistan’ın, Araplar ve dünya ulusları için çatışmalar değil, kalkınma fırsatları arama mücadelesinde olduğuna dair açık bir mesajdı.

Bunun için dünya, zirvenin mesajını aldı. Bu durum önce, Ukrayna Devlet Başkanı’nın Cidde şehrinde çektirdiği fotoğrafın yayınlanmasıyla kendini gösterdi. Bu, propaganda içerikli bir poz değil, Riyad’ın karar sahibi olduğu ve Araplar için de bunu istediğine dair açık bir mesajdı.

Gerçekleşen budur ve bu yüzden Suudi Arabistan, Arap zirvelerinin ışıltısını bir kez daha geri getirmiştir.