Dr. Muhammed Nuğaymiş
Kuveytli yazar

Sayılarla kandırmak

İstatistikçiler, insanları sayılarla nasıl kandırabileceklerine dair bir hikâye anlatırlar! ABD'nin Seattle eyaletinde bir gazetecinin bir otobüse bindiğini düşünelim. Otobüste dünyanın en zengin insanı kabul edilen Bill Gates ve diğer dokuz kişinin olduğunu hayal edin. Gazeteci, otobüsteki tüm…

Geçmişe dönüş arzusuna dayalı nostalji!

17. yüzyılda yaşamış İsviçreli bir doktor olan Johannes Hofer’ın, yurtdışı görevine gönderilen bir grup paralı askerde görülen ve erken terhis edilmelerini gerektiren uykusuzluk, düzensiz kalp ritmi, hazımsızlık ve şiddetli ateş gibi bazı semptomların sebebinin fiziksel bir rahatsızlıktan dolayı…

Batı ve Doğu’dan özlü sözleri hediyeleşmek

Devlet adamı, deneyimli politikacı Winston Churchill, hatıratlarında özlü sözlerin yazıldığı kitapları çokça okuduğunu, bu tarz kitaplara pek itibar etmeyenleri garipsediğini söyler. Arap dünyasında özlü sözler hediyeleşmek gibi bir kültürün olmaması beni çok şaşırtır. Bir Amerikalının banapaketli…

Beyaz yakalılar bile bile göz ardı ediliyor

Arap dünyasında gözlemlediğim en garip şeylerden biri de üniversite diplomasına ve yaklaşık 15 yıllık deneyime sahip, ancak henüz yönetici pozisyonuna yükselmemiş birilerini görmek! En az bir kişiyi yöneten, onları yıl sonunda değerlendiren kişidir yönetici. Hep merak etmişimdir: Kurumlar ani bir…

Seçimin gizli gücü

İş ve sosyal yaşamdaki savaşlara bakarsak, bunların çoğunun ilişkilerdeki sorunlardan kaynaklandığını görürüz. Çalışanlarımızdan, çocuklarımızdan ve eşlerimizden bizim gibi olmalarını bekliyoruz. Burada birileri beklentilerimizin yolundan saparsa yüzleşmenin acısı başlar. Bu düğüm, psikoloji…

Kurbağa sendromu ve değişim

Yönetim ve değişim literatüründe şu anlatılır; kurbağayı kaynar su dolu bir kaba koyduğunuzda, bir anda dışarı atlar. Soğuk suyla dolu bir kaba koyup, daha sonra kabı ocağa koyarak kademeli olarak ısıtmaya başladığınızda, kurbağa yükselen sıcaklığı hissetmez ve belki de kabın dibinde kalmaya devam…

Hikâyenin diğer yarısını da dinlemek

Davud Peygamber insanlar arasında yargının uygulanmadığı sıradan bir günde ibadet ettiği sırada iki kişi “mabedin duvarına tırmanmış”, (Sâd Suresi 21. ayet) yani kapı kapalı olduğu için duvarın üzerinden atlamıştı. “Davud onları görünce telaşlanmıştı, ‘Korkma’ dediler. ‘Birimizin diğerini haksızlık…

Mesajlar ve sırları

Yok olmuş medeniyetlerin duvarlarına kazınmış mesajlar ve çeşitli mesaj türlerindeki diğer metinler önemli tarihi olayların gizli yönlerine ışık tutmuştur. Örneğin liderlik konusunda duvarlara yazılmış mesajlar bize “idari hiyerarşi” fikrinin modern yönetimin bir ürünü olmadığını gösterdi. Zira…

Fare deneyleri ve alışkanlıklarımız

Günlük alışkanlıklarımızın bir bölümünü anlamamızı farelere borçluyuz. Bunu, bilim insanları, fareler getirip alışkanlıklarının nasıl oluştuğunu ölçmek için özel olarak tasarlanmış bir labirente yerleştirdikten sonra öğrendik. ABD’deki ünlü MIT (Massachusetts Institute of Technology) Üniversitesi…