Zahi Havas

Zahi Havas
Eski Mısır Arkeolojik İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı ve Eski Gize Arkeoloji Müdürü

Diriye Suudi Arabistan birliğinin sembolüdür

Diriye'yi birçok kez ziyaret ettim ve her ziyaretimde sahada birçok başarının gerçekleştirildiğini görüyorum. Son olarak göz kamaştıran ses ve ışık projesini, geliştirme ve restorasyon çalışmalarını izledim ve son olarak Geleneksel Mimari Forumu'nu ziyaret ettim. Diriye projesi arkeolojik alan…

Suudi Arabistan’daki Zülmecâz Panayırı’nın tarihi

Suudi Arabistan Miras Kurumu sayesinde Zülmecâz Panayırı bölgesinde yapılan son arkeolojik keşifler, bu alanı ve tarihini tanıtmanın gerekliliğini fark etmemizi sağladı. Zülmecâz Panayırı, Kebkeb Dağı ile çevrili Urene Vadisi’nde yer alan ve Mekke’nin 20 kilometre doğusunda kalan bir bölgedir…

Tarihî el-Fav Köyü’ndeki şişeler

Daha önceki yazılarımızda Suudi Arabistan’da Riyad şehrinin 700 km güneybatısınd?a yer alan arkeolojik el-Fav bölgesinin öneminden ve zenginliğinden bahsetmiştik. Araştırma ve kazılar sonucunda elde edilen bulgular, büyük bir tarihî öneme sahip bu yerde istikrarlı ve gelişmiş bir insani faaliyetin…

Necran'daki ekonomik hayat

Suudi Arabistan Krallığı’ndaki Miras Kurumu’nun en önemli özelliklerinden biri, ülkedeki çeşitli arkeolojik alanlarda uzmanlaşmış bilim adamları tarafından yürütülen bilimsel yayın ve çalışmalardır. Miras Kurumu İcra Kurulu Başkanı Dr. Casir bin Süleyman el-Herbiş, bana Miras Kurumu yayınlarından…

Suudi Arabistan’ın batı kıyısı sırlarını gün yüzüne çıkarıyor

Suudi Arabistan-Almanya Ortak Arkeolojik Kazı Misyonu, Kızıldeniz’de Suudi Arabistan Krallığı’nın batı kıyısında, kuzeyde Rabiğ kenti ile güneyde Şuaybe arasındaki bölgede gömülü antika parçalar bulmayı başardı. Misyon Kızıldeniz sularından antik hazineleri çıkarmak için zorlu ve çetin bilimsel…

Duvedmi, Fatıma Vadisi ve Şarkiye’deki arkeolojik keşifler

Suudi Arabistan Krallığı'nda arkeolojik keşifler ardı ardına devam ediyor. Ancak bu keşifler önemlerine rağmen medyada hak ettiği yeri bulamıyor. Bu bana Sakkara bölgesindeki arkeolojik keşiflerimi ve duyurumun haberlerinin dünyanın her yerine ulaştığı maziyi hatırlattı. Suudi Arabistan’da…

Antik Mısırlıların yılbaşı bayramı

Antik Mısırlılarla ilgili uzman olmayanların anlattıkları birçok hikaye ve masal var. Ne var ki, bu hikayeleri onlar ve eserleri konusunda uzman bazı kişiler de anlatıyorlar. Nitekim son olarak11 Eylül’ün Antik Mısırlıların takviminde yılbaşını temsil ettiği söylenerek kutlamalar yapıldı. Ancak, 11…

Mısır Müzesi'nde çığlık atan bir adam ve bir kadın

1881 ‘de Batı anakarasının Deir el-Bahariye’nin Luksor şehrinin yakınlarında Mısır kral ve kraliçesine yakınlığı ile bilinen 40’a yakın mumya bulundu. Ancak bu mumyalar arasında keçi derisine sarılmış 20-25 yaşlarında bir genç adam vardı. Bilinirliliği üzere eski mısırlıların ileri gelenlerinde…

Dünya, Louvre’da Suudi Arabistan medeniyetini alkışlıyor

Paris’te düzenlenen Tutankhamun sergisinin açılışına katıldığımda bu kadar kalabalığına şahit olmadığım bir basın toplantısı gördüm. Doğrusu bunu görünce yalnızca adları gazetelerde yer alsın diye tarihi eserlerin yurt dışında sergilenmesine karşı çıkan gericilerin bu basın toplantısına…

Piramitleri Ad kavmi mi inşa etti?

Halktan birçok kimse, piramitlerin Ad kavmiyle bağlantılı olduğunu, Ad kavminin boyunun 15 metreye kadar uzandığını ve büyük taşları taş ocaklarından piramitlerin inşa edildiği yere sadece onların taşıyabildiğini düşünüyor. Keops Piramidi’ni uzaylıların inşa ettiğine dair hurafeler var. Hatta…