Suriyeli oyuncu Abbas Nuri, Kürt asıllı Mısır ve Suriye Hükümdarı Selahhadin Eyyubi’ye saldırarak yeni bir şey yapmış olmadı.
Abbas Nuri’den önce de bazı oryantalistler, bazı Arap tarih araştırmacıları ve bazı Şii aydınlar Selahaddin Eyyubi’yi eleştirmişti.
Her şeyden önce diğer insanlar gibi Selahaddin Eyyubi de eleştirilmeye ve hayatı gözden geçirilmeye açık bir şahsiyettir. Selahaddin Yusuf bin Eyyubi, tartışmalı bir karakterdir. Bu, anlaşılabilir bir şey. Çünkü o, Fatimilere son verdi ve Haçlı ordularıyla savaştı.
Selahaddin Eyyubi, kurucu bir şahsiyettir. Selahaddin öncesi ve sonrası şeklinde tarih atılır. Bu, Ortadoğu’da Şii çağının bütün kollarıyla sona erdiğinin resmi ilanıdır. Selahhadin Eyyubi, Mısır ve Suriye’de resmi olarak Sünni kimliğinin kurucusudur. Bu, Sünni kimliğinin kayıp ya da azınlık bir kimlik olduğu anlamına gelmiyor.
Sultan Selahaddin, büyük bir süreci taçlandırmıştır. Bu süreçte İmaduddin Zengi ve oğlu Nureddin Mahmud vardır. Selahaddin Eyyubi, Nureddin Mahmud’un komutanlarından birisi olup daha sonra Mısır, Suriye ve diğer yerlerin hükümdarı olmuştur.
Bildiğimiz üzere Beşşar Esed yanlısı Suriyeli oyuncu Abbas Nuri, Selahaddin Eyyubi’yi eleştirerek kendisinden etnik şüpheleri uzaklaştırdı. Doğrusu Suriyeli oyuncuya hakkını verelim. Zira bir grup (Sünni) Arap aydın, Abbas Nuri’den daha sert bir şekilde Selahaddin Eyyubi’yi eleştirdi. Buna en yakın ve en net örnek, Mısırlı Yusuf Zeydan’dır. Zeydan, Selahaddin Eyyubi’yi tarihteki “en alçak” kişi olarak nitelendirdi.
Abbas Nuri, Suriye merkezli Medine radyosuna verdiği röportajda Selahaddin Eyyubi’nin Kudüs’ü kurtardığını reddederek Yahudilerle ateşkes yaptığını ve onların Kudüs’e geri dönmesini sağladığını söyledi.
Suriyeli oyuncu, Selahaddin Eyyubi’nin Fatimilere son vererek Mısır’a nasıl geçtiğini anlatmaya devam ediyor. Abbas Nuri, Selahaddin Eyyubi’nin Fatimi aileleri ayırarak onları erkek ve kadın şeklinde ikiye böldüğünü ve ardından onları öldürüp yaktığını söylüyor.
Tabi bu, araştırmacıların Selahaddin Eyyubi hakkında kabul etmedikleri bir hurafedir. Zira Selahaddin Eyyubi’nin vefatından sonra Fatimi halkından uzun yıllar yaşamış insanlar var.
Abbas Nuri, siyasi taraflılığın ve Suriye iç savaşının olduğu bir ortamda etnik bir dille konuştu. Abbas Nuri, sözlerinin etnik bir eğilim taşıdığını reddetse de bunun rastgele söylenmesi mümkün değildir.
Bunun için Kürt asıllı Suriye müftüsü Ahmed Kuftaro’nun oğlu Selahaddin Kuftaro’nun Abbas Nuri’yi “Kahramanlar hakkında sen değil de bırak tarih konuşsun” diyerek tenkit etmesi tuhaf değildi.
Meşhur Suriyeli sanatçı, “Hepimizin amacı, çocuklarımız için daha bilgili ve daha merhametli bir gelecek inşa etmek” diyerek neden böyle konuştuğunu dile getirdi. Adam doğruyu söyledi. Fakat bu talep, bir hayalden ibaret olmalı. Önemli olan bütün şahsiyetlerin ve olayların eleştirilmesidir. Bu sıkıcı ortamda meseleleri kendiliğinden anlamak mümkün değildir.
TT
Abbas Nuri, Selahaddin Eyyubi’yi neden eleştirdi?
Daha fazla makale YAZARLAR
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة