Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Riyad Uluslararası Kitap Fuarı… Yayıncılığın geleceği

Bu günlerde Suudi Arabistan’ın başkenti, Riyad Uluslararası Kitap Fuarı'nın etkinliklerine tanık oluyor. Fuar Suudi Arabistan’da her yıl yapılan kitap ve yayıncılık konulu bir etkinlik. Bu fuar hem körpe zihinlerin aydınlanmasına hem de insanların ceplerine fayda sağlıyor.
Bu etkinliğin özü kitap. Kitap aklın gıdası, ruhun panzehiri, ilk sırların hazinedarı, eski insanların konuşmalarının güvenilir bir taşıyıcısı ve şu anda yaşayan insanların sözlerinin sadık bir koruyucusudur.
İlk kez Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı ve Edebiyat, Yayıncılık ve Çeviri Kurumu bu büyük etkinliği birlikte düzenliyor. Önceki yıllarda bu etkinliği düzenlemek Enformasyon Bakanlığı'nın sorumluluğundaydı. Eski fuar alanı ‘Vecihetu’r Riyad’ (Riyad Faaliyet Alanı) adlı yeni mekan ile değiştirildi. Yeni mekan biçim ve içerik bakımından görkemli ve büyük olmasıyla dikkat çekiyor.
Kendilerine başarılar diliyoruz. Başlangıçlar cesaret verici. Önemli olan şey bu kültürel etkinliğin büyük hedeflerini gerçekleştirmek. Bu hedefler de okuma sevgisini güçlendirmek, yazarları cesaretlendirmek ve yayıncılık endüstrisi için kârlı, makul ve gelecek vaat eden bir pazar oluşturmak.
Fuar ile eş zamanlı olarak Suudi Arabistan Araştırma ve Pazarlama Grubu’nun (SRMG) Raff Yayıncılık adında yeni projesinin lansmanı yapıldı ve Raff Yayıncılık, Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki en gelişmiş yayınevi olma hedefiyle Riyad Uluslararası Fuarı'nda çalışmalarına başladı.
Şarku’l Avsat gazetesini ve başka gazeteleri yayınlayan bu büyük Arap medya grubunun, eski ve yeni haliyle yayıncılık sektörünün öncüsü olduğu için böyle bir proje başlatmasına şaşmamalı.
Ayrıntılara göre yeni yayınevi Raff, yenilikçi çalışma modellerinden yararlanacak, dijital formları ve isteğe bağlı baskı, e-kitaplar ve sesli kitaplar başta olmak üzere gelişmiş yayıncılık teknolojilerini benimseyecek.
Şarku’l Avsat’ta yayınlanan habere göre şu anda 92,68 milyar dolar değerinde olan ve 2025’te 104,21 milyar dolara ulaşması beklenen küresel yayıncılık pazarının, önümüzdeki beş yıl içinde yıllık yüzde 3 oranında büyümesi bekleniyor.
E-kitaplar yıllık yaklaşık yüzde 12’lik bir büyüme oranına ulaşırken, sesli kitaplar yüzde 24,4 büyüme oranı ile grup için umut verici iş fırsatlarını temsil ediyor.
Haberde geçen ifadeler bu şekilde. Burada beni ilgilendiren şey yayın araçları, basılı gazete ya da basılı kitap hakkındaki tartışmaların içi boş, yanıltıcı, değersiz ve zararlı olması. Çünkü aklı başında hiç kimse “kağıdın kutsallaştırılmasından” bahsetmiyor. Bilakis konuşmamız endüstrinin kendisini, kökenlerini, standartlarını ve profesyonelliğini yüceltmek hakkında oluyor.
Bana “gerçek” bir kitap veya gazete çıkarın. Bunu ister baskı ister elektronik ister plastik isterse sanal, hangi araçla yaparsanız yapın beni ilgilendirmiyor.
Sesli kitap trendine gelince bu, insanların kitap sayfalarına odaklanmaya ve gözlerini ve basiretini açmaya fırsat bulamayarak bir oraya bir buraya nefessiz kalırcasına koşturduğu bu çağda zaruri ve övgüye değer bir çaba.