Tarık Alhomayed
Suudi yazar. Şarku'l Avsat eski genel yayın yönetmeni
TT

Sol, Sağ kolunu mu kaybetti?

Evet… Yukarıdaki başlık ironik gözüküyor ancak alay anlamında bir ironi taşımıyor. Daha ziyade şöyle bir merak taşıyor: Liberal sol, sola düşman kesilen Elon Musk’ın Twitter’a sahip olmasının ardından kışkırtma ve propaganda yapmak için kullandığı sağ kolunu mu kaybetti? Musk Twitter’ın sahibi olmasını ve bu platformu, istediğini şeytanlaştırıp uygun gördüğü kişilere meşruiyet kazandırmaya çalışarak en güçlü diktatörlük rejimlerinden daha despot davranan ve eşi görülmemiş bir dışlama noktasına ulaşan solculardan kurtarmasını kutlamak için “Kuş özgür kaldı” ve “En kötü günümüz böyle olsun” şeklinde paylaşımlarda bulundu.
Twitter'ın satın alınması ticari bir hamleden ziyade, gündemlerini sadece ABD’ye değil tüm dünyaya empoze etme konusunda vahşileşen sola karşı ideolojik bir kemik kıran savaşıdır.
Sol, iletişim araçları aracılığıyla sadece siyasi gündemler empoze etmeye çalışmakla kalmamış, aynı zamanda Hindistan'ın kenar mahallelerinde yaşayan birinin Kaliforniya'da yaşayan birinin kopyası olmasını isteyen çirkin bir diktatörlükle kimliği ve inançları, doğruyu ve yanlışı, çocuk yetiştirme şeklini ya da söylenmesi ve söylenmemesi gereken şeyleri belirlemeye çalışarak dünyayı yönetmeye karar vermiştir.
İletişim araçları ve özellikle de Twitter, Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın iktidardayken paylaşım yapmasını engellemişti. Trump’a katılırsınız katılmazsınız problem bu değil. Esas mesele daha büyük. Sansüre maruz kalmayan bir şirket nasıl sansür uygular?
Dolayısıyla Musk'ın Twitter'ı satın alması sıradan bir olay değil, bir dönüm noktası. Şimdi soru şu: Sol, Fox News ve CNN’yi meydana getiren savaşa benzer bir medya savaşı çıkarmak için başka bir yer mi inşa etmeye çalışıyor?
Musk'ın Twitter’a sahip olması solun sağ elini bozuyor mu? Yoksa en nihayetinde değerini yitirebileceği ya da medya kurumları gibi kurallara maruz kalabileceği iletişim araçlarının bir mücadelesini mi ateşliyor? Bütün savaş güvenilirlik yüzünden olduğu için medya bundan faydalanacak mı?
Bugün bir güvenilirlik kriziyle karşı karşıyayız. Güvenilirlik tek bir Amerikan medya kuruluşuna dayalı olamaz. Haberin güvenilir olup olmadığını, saiklerini ve organize bir kampanya mı yoksa güvenilir bir haber hikayesi mi olduğunu öğrenmek için birden fazla medya kuruluşuna dayanması gerekiyor.
Musk alaycı bir ifadeyle “New York Times, küresel siyasette yeni, kaotik bir aktör olarak ortaya çıktı. Gazetenin dünyanın en hummalı çatışmalarından bazılarına müdahaleleri bazen bir nimet oldu, ancak mesajları aynı zamanda sorunlara da neden oldu” şeklinde bir paylaşım yaptı.
Musk alaycı sözlerini sonlandırırken “kimliğinin gizli kalmasını isteyen konuya yakın isimsiz kaynaklara göre” ifadelerini kullanarak gazetenin yeni Twitter sahibiyle ilişkili olayları aktarma şeklini tiye aldı. Musk gazete de dahil olmak üzere liberalleri ABD’deki ‘The Woke’ kültürünü (Uyanış Kültürü) temsil etmekle suçluyor.
Musk “Twitter’ın güzel yanlarından birisi, yurttaş gazeteciliğini güçlendirmesidir. İnsanlar, kurumsal bir yanlılık olmadan haberleri yayabiliyorlar” açıklamasında bulundu. Ancak bu büyük bir sorun ve doğru değil. Örneğin bir Twitter kullanıcısı iki ülke arasındaki olaylara ilişkin bir haberin güvenilirliğini nasıl doğrulayabilir? Kriterler ne olur? Daha önce böyle bir basitleştirme Facebook için de yapılmıştı.
Gerek önemsiz şeyleri öne çıkaran sosyal araçlar gerekse kıymetsiz şeyleri yayınlayan hatta terörist Husi grubu gibi gruplara ve ülkelerine karşı besledikleri kinleriyle sahneyi hareketlendirdiklerini sanan oldukça ehemmiyetsiz insanlara bir şeyler yazdıran medya araçlarıyla solcuların sebep olduğu gerçek bir çatışma ve güvenilirlik krizi ile karşı karşıyayız!