Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

İhvan'ın futbol ultrası

Müslüman Kardeşler’in (İhvan) ve araçlarının insanların içine sızmak için her kitlesel faaliyeti istismar ettiğinden şüphe duyanlar için işte elimizde yeni/eski bir örnek:
İhvan, üyelerinden Tahir eş-Şarkavi tarafından imzalanan bir açıklamayla 11-11 eylemine katılmaları için ultras grubuna (fanatik taraftarlar) çağrıda bulundu. Bu grubu, örgütlü ‘ faal’ oluşumlar olarak tanımlayarak onları ‘yetkililerden intikam’ almaya teşvik etti.
Futbol, dünyanın, özellikle de Arap dünyasının başlıca kitlesel oyunudur. Mısır'da tüm tabakalarda yüksek bir popüler etkileşime tanık olmaktadır. Mısır futbolunun temel direği olan El-Ehli ve Zamalek taraftarları arasındaki tartışmaları hepimiz izliyoruz. Peki, İhvan’ın kurtları hiç bu kitlesel şöleni kaçırır mı?
Şu veya bu takımın fanatiklerini tahrik edebilecek ayrıntılara girmeden, mantıken bakıldığında İhvan hareketini yönetenlerin İhvan’ın siyasi arabalarının lehine bu serkeş kitlesel atı kullanmaya çalışmaması -en azından denememesi- imkansızdır.
Ultras ya da fanatik futbol taraftarları olarak tanımlanan güruhun hepsinin küçük çocuklardan ve kanlarının kaynayıp büyük tabloyu göremeyen gençliklerinin baharındaki bireylerden oluştuğunu unutmayın.
Geçmişe dönecek olursak, İhvan’ın futbolu sömürmesinin ve kitlelerini kullanmasının eski bir numara olduğunu ve kitlesel seferberlik düşüncesini harekete geçirmenin bir parçası olduğunu görürüz.
Paris merkezli Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nin (CEMO) ‘El-Merci’ adlı sitesinde yayınlanan güzel bir yazıda “İhvan literatüründe futbol... Siyasi projeye dönüşen bir oyun” şeklinde ilginç bir başlık görüyoruz. Bu kapsamlı tarihi incelemede, İhvan kurucusu Hasan el-Benna’nın 1938 yılında, İhvan’ın ilk spor yönetmeliğini onayladığı ve bu yönetmelikte ‘herhangi bir anlaşmazlık olduğunda Rehberlik Ofisi’nin son karar merci olacağının’ belirtildiği ortaya çıkarıldı.
Hasan el-Benna o zamanlar gençleri ve okuldaki öğrencileri İhvan’a katılmaya teşvik etmek için ‘Genel Mürşid Kupası’ fikrini de icat ederek, kupayı kazanan tarafa bizzat veriyordu.
Genel Mürşid Kupası’ndan bahsetmişken, ABD’ye göç eden İhvan mensubu Hasan Hathut, ‘El-Akdu’l Ferid’ (Eşsiz 10 yıl) adlı kitabında Salı günkü derslerden birinde yaşanan bir olayı anlatır. Benna derse İhvan şubelerinin haberleriyle başlar. Şubelerden birinin futbol takımının final maçını kazandığını ve Genel Mürşid Kupası'nı aldığını söyler. El-Ezher’den Suriyeli bir öğrenci sözünü keserek, “Hocam, kupa şarap için kullanılır. İhvan çevresinde bu kelime mi kullanılıyor?” der. Benna gülümseyerek şakayla karışık “Kızdın mı şeyh? O zaman sen bardak de” der.
İhvan dergisinin Aralık 1946'da yayınlanan sayısı, Genel Rehber'in huzurunda ‘İhvanu’l Muadi’ takımının ‘Nadi’l Muadi’ takımına karşı 3-1'lik bir skorla kazandığı zaferi kutlamıştı.
‘İkhwan Wiki’ sitesine göre Genel Mürşid Benna müritlerine her zaman “Futbol, İhvan’ın önemli silahlarından biridir” derdi. Meşhur İhvan lideri Abdulmunim Ebu’l Futuh anılarında, mürşit Ömer et-Tilmisani ve beraberindekilerin El-Ehli-Zamalek maçına katılmaları nedeniyle İhvan’ın bir parti toplantısına katılamadıkları için özürlerini kabul ettiğini belirtiyor.
Hatta Ekim 2012'de Mısır’ın spor kanallarından birindeki yayıncı, programının bir bölümünü Hasan el-Benna'nın doğum gününü kutlamaya ve İhvan ve onların futbolla olan ilişkisinden bahsetmeye ayırmıştı! Dolayısıyla grubun bugün başta El-Ehli ve Zamalek olmak üzere Mısır kulüplerinin taraftarlarının derneklerini, planlanan İhvan ayaklanmalarına katılmaya çağırması, kurucu Benna'nın günlerinden beri eski ve vazgeçilmez bir tutumdur. Futbol ile ilgilenen küçüklerin ve gençlerin radikal siyasetin tacizcilerinden korunması, özel olarak tartışılması gereken bir konudur.