Nebil Amr
Filistinli siyasetçi ve yazar
TT

Dünya güçlü kötüyü, zayıf iyiye tercih ediyor

En sağcı ve radikal hükümetini kurduktan sonra katlanan kötü şöhretine, hâlâ kendisinin iç politikasının ve rakiplerinin politikalarının ana itici gücü olan ağır çaplı yolsuzluk davalarına saplanmış olmasına rağmen, ABD yönetiminde kendisini eleştirenler dahil olmak üzere dünya, onun geri dönüşünü kutladı ve onunla ilişkilerini yeniledi. Smotrich ve Ben-Gvir ikilisi gibi eleştiri, uyarı ve kışkırtma konusu olan hükümet üyelerini de görmezden geldi.
Dünya çapındaki bu kutlamaya ne yol açtı? Gemisinin karanlık ve tehlikeli sularda yüzmesini sağlayan şey neydi? Küresel olarak dünya ülkelerinin zayıf iyi yerine güçlü kötüyü ve esnek, kararsız alternatif yerine köktenci radikali tercih ettiği açıkça göründü. Bu, Netanyahu'nun iyi bir şekilde kullandığı, iktidar ve yönetimde kalmak lehine yararlandığı bir denklem ve işte önemli dünya liderlerinden değerli hediyeler almaya devam ediyor.
Netanyahu'nun, dünyanın temkinli davrandığı bakanları ile arasına makul bir mesafe koymayı başardığına şüphe yok. Onlara alçakça oyunlar için bir alan tanıdı ve aynı zamanda kendisine de dengeli bir ılımlı görünmek için önemli bir alan bıraktı. Bunun pek çok örneği var ve en sonuncusu da, Ulusal Güvenlik İşleri Bakanı acil tahliye için hazırlanmış olmasına rağmen, Han el-Ahmar'ın Filistinli vatandaşlardan tahliyesini erteleme emriydi. Aynı şekilde, Bakanı nihai bir karar almasına rağmen, 100 Filistinlinin yaşadığı devasa konut binasının yıkım kararını da erteledi.
Diyalog ve manevra konusunda yetenekli olduğu gibi pazarlama konusunda da yetenekli olduğundan, dünya onun bu kararlarını memnuniyetle karşıladı ve onları Netanyahu’nun kendisine açılmayı hak ettiğinin kanıtı olarak gördü. Bu nedenle Fransa'dan sonra Hindistan'ı ve ondan önce mi sonra mı bilmiyoruz, Washington'u ziyaret etmeye hazırlanıyor. Bu arada da deprem felaketi nedeniyle Suriye'ye yardım etmeye hazır olduğunu dile getirdi.
Dış pazarlama açısından başardıkları, içerideki oyunlarında ona yardımcı olacak. İsrail kamuoyunu bilhassa demokrasi ve yargı konusunda etkileme konusunda, kendisi ile önemli aktörler arasındaki uçurumun açılması nedeniyle sıkıntı çekmesine rağmen, rakiplerinin gösterilerinden bıkacaklarına bahse giriyor. Savaşı sokaklardan Knesset'e aktararak bu gösterileri soğurmaya, arabulucuların girişimleriyle başa çıkmaya çalışıyor. Söz konusu girişimlerin en önemlisi, yargı reformu sorununu çözmek için ortak bir formül olgunlaştırmak amacıyla herkes arasında diyalog çağrısı yapan İsrail Devlet Başkanı'nın girişimiydi.
Netanyahu, iç savaşlarında, ister kendi kampından ister karşı kamptan olsun, rakiplerinin zayıflığına güveniyor. Bunun nedeni, rakiplerinin, nüfusun önemli kesimleri üzerinde geniş bir etkiye sahip olmalarına rağmen, bu etkiyi yönetim oyununda kullanma yeteneklerinin çok mütevazı görünmesi. Son seçim savaşında bu durum görüldü ve rakiplerinin onu devirmek için birleşik bir program üretememesi ya da yeni bir seçime gidememesiyle görülmeye devam ediyor.
Bir dizi rakibi kendi tarafına çekmeye dönük gizli çabalara dair artan şüpheler var ve Netanyahu'nun üstünlüğünü pekiştirmek için en az bir tanesini kendi tarafına çekmesi yeterli.
Yeşil Hattın içindeki, Batı Şeria'daki, Gazze Şeridi'ndeki, Kudüs'teki ve her yerdeki Filistinlilere, onlara kapıları kapatmayı iktidarda kalmalarının ve yaklaşan herhangi bir seçimde zafer kazanmalarının koşullarından biri olarak gören hükümetler dayatıldı. Filistinliler arasında, temel hakları konusunda veya onlarla uzlaşmaya yakın ve uzak olma ölçeğinde bir hükümet ile diğeri arasında hiçbir fark olmadığı duygusu gelişti. Onlar için tüm hükümetler eşit.