Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar
TT

Forum günlüğü

Forumların resimleri: Ev sahibi ülkenin resmi. Yıldan yıla gelişimin resmi. Ülkeler arasındaki ilişkilerin resmi. Her yıl buluşan arkadaşların veya bu yıl tanışan yeni arkadaşların resmi. Forumlar sakin bir fikir alışverişidir. Tartışma, televizyonda güreş, nefret ve kin alışverişi değildir.
Riyad'daki Suudi Arabistan Medya Forumu saygıdeğer ve sakindi. Eski ve yeni dostluklar için bir buluşma yeriydi. Kadın katılımcı sayısı toplam katılımcı sayısının yarısına ulaşmadı. Ancak onların varlığı ışık saçıyordu. Forum bir bakıma yazarların okuyucuları nezdindeki konumunun pratik bir testiydi. Bu bir yazar için hayattaki en zor durumdur.
Yazarımızı meşgul eden en önemli ve tehlikeli şey, eser boyunca tekrarlanan bir sorudur: Yeni nesil için hâlâ bir anlam ifade ediyor muyum? Mısır Yüksek Medya Konseyi Başkanı Prof. Kerem Ceber ile görüştüm. Onun huzurunda Mısır ile Suudi Arabistan arasındaki tarihi ilişkinin zarif bir işaretini gördüm. Görünüşe göre kıdemli arkadaş görüşmeyi sayfasında yayınlamış. Ertesi gün beni aradı ve Halk Meclisi üyesi olan kızının benden herhangi bir kitabımı imzalamamı istediğini, şayet bu mümkün değilse herhangi bir kâğıdı imzalamamı istediğini söyledi.
Üniversitedeki hocaların kendilerinden ‘köşeyi’ çalışmalarını istemesi ve sınavlarda sorumlu tutulduklarını söyleyen öğrencilerin varlığı mutlu olmak için yeterlidir. Yazar, sürekliliğini haklı çıkaranlarla bağını kaybetme korkusu içinde yaşar. Tanıştığım genç ve yaşlı meslektaşlarımın her biri tek bir soru soruyor: Her gün nasıl yazıyorsun? Tek bir cevabım var: Çünkü her gün, daha doğrusu her saat okuyorum. Günlük köşe benim günümü esir aldı. Ama özgürlükler, güzellikler ve bilgilerin hazzı dünyasını yakaladı. Büyük toplantılarda kişi tüm iyi niyetle, tüm alçakgönüllülük ve nezaketle insanlarla akdini yeniler. Hiçbir yazar okuyucusundan daha önemli değildir.
‘Yaparsan mutsuzsun, yapmazsan mutsuzsun’ der bir İngiliz atasözü. Kendiniz hakkında yazarsanız vay halinize. Ömrü uzatan bu asil düşünceleri ihmal ederseniz vay halinize. İki saygıdeğer okuyucu var. Biri, Kerem Ceber’in beni okuduğunu söylediği ‘kızı’. Diğeri de “Babam seni okurdu” demek için beni arayan Suudi Arabistan Ticaret ve Enformasyon Bakanı Dr. Macid el-Kasabi’nin babası.