Halid Kıştini
Iraklı gazeteci - yazar
TT

Geçmiş kahramanlıklardan şimdiki kahramanlığa

Londra'da son zamanlarda şunu fark etmiştim; savaş gazisi yaşlılar imkânı olmayan hastalara bağış toplamak amacıyla göğüslerinde madalyaları ve askeri üniformalarıyla sokaklara akın ediyordu. İnsanların gazilerin eylemlerine olan ilgisi heyecan vericiydi. Bunlardan biri de Tom Moore adında İkinci Dünya gazisi bir yüzbaşıydı. 99 yaşındaki Moore, Ulusal Sağlık Hizmetleri ve çalışanları için, yürüteçlerin desteğiyle evinin etrafında tur atarak bin pound toplamayı umuyordu. İnsanlar bu eski savaşçının çabasından etkilendi ve yaklaşık 29 milyon sterlin bağışta bulundu.    
Son günlerde İngiltere, korona salgını nedeniyle ciddi bir krizin içinden geçiyor,  görünüşe göre bu durum; topluma İkinci Dünya Savaşı'nın zorluklarını hatırlattı. Bunun bir sonucu olarak da, etkileyici dayanışma örnekleri ortaya çıktı.
Yetkililerin evde kalınması çağrılarına rağmen, gaziler asker üniformalarını giydi, madalyalarını taktı ve caddelerde yürüyerek herkese yakın geçmişte yaptıkları direnişi hatırlattı. Gençler alkışlarla ve tezahüratlarla yaşlı gazilere destek oldu. Sanki bu eski savaşçılar, ‘Nazileri dün nasıl yendiysek, bugün de korona salgınını yeneceğiz’ diyordular.
Bu kritik günlerde insanların birbirlerine yardım etme eğilimi arttı. Komşularına soruyorlar: işler nasıl? Ekmeğiniz var mı? Eczaneden ilaç getirmemizi ister misiniz?  Yaşlıların böylesi bir dönemde dünün zaferlerini hatırlamasına şaşırmamalı. Gazileri dışarıda gören gençler alkışlamaya başlıyor, alkış seslerini duyan insanlar balkonlara çıkarak tezahürat yapıyor. İngiltere’nin dört bir yanında bu bir alışkanlık haline geldi, tüm İngiliz toplumu için yeni bir adet ortaya çıktı.  
Bu etkinliğe bazı sanatçılar ve müzisyenler de katıldı, bunlardan biri de; savaş zamanı besteleriyle de tanınan yüz yaşı geçkin efsane şarkıcı Vera Lynn idi. Toplum şimdi de salgına karşı seferber olmuş durumdaydı.
Bu mücadelede eski bir ruhu, Churchill ve Atlee'nin ruhunu duyumsayabiliriz. Gençler topluma moral vermek için sokaklarda eylem düzenliyor, bu dayanışma hali, İngiltere’nin hatta tüm Avrupa’nın geleneklerinden biri olmaya aday. Bu ruhun, koronavirüs salgınıyla mücadelede etkin olmasını ve salgının yaralarını sarmasını ümit edebiliriz. Tıpkı babalarımızın ve atalarımızın yakın tarihte yaptığı gibi.