Yasir Abdulaziz
TT

Arap Medya Forumu ve geleceğe yönelik sorular

Tüm dünyayı saran ve insanları meşgul eden ‘yapay zekâ’ alanındaki gelişmelerle ilgili haberler geçtiğimiz hafta yeniden gündeme geldi. Bu haberlerin merkezinde her zaman güncel ve acil olmaya devam eden şu soru vardı: Yapay zekânın yükselişi ışığında gazeteciliğin ve medyanın geleceği ne olacak?

Bu nedenle Dubai'deki Arap Medya Forumu'nun tartışmalarının ve oturumlarının büyük bir bölümünü yeni bilgisayar gelişmeleriyle ilgili haberleri araştırmaya ve bunların medyanın geleceği üzerindeki etkilerini tahmin etmeye ayırması şaşırtıcı değildi.

Yüzlerce uzman ve profesyonel 26 – 27 Eylül tarihleri boyunca, binlerce ilgili katılımcının huzurunda Arap Medya Forumu'nda bir araya geldi. Arap Medya Forumu, yeni gelişmelerin bölgesel ve uluslararası medya sektörünün geleceği üzerindeki etkisini öngörmeye çalışmak amacıyla 21’inci oturumunu ‘Arap Medyasının Geleceği’ başlığı altında gerçekleştirdi.

Arap Medya Forumu, 2001 yılındaki başlangıcından bu yana, sektöre hizmet edecek ve genişleyen rolünü yerine getirme şansını artıracak şekilde medyanın geleceğine ilişkin konulara yaklaşmayı ve bunlarla başa çıkmak için gerekli araçları oluşturmaya çalışmayı sürdürdü.

Forum önemli ve ilgi çekici oturumlarına devam ederken, ChatGPT’yi geliştiren OpenAI'nin, bu asistanın internette gezinme ve kullanıcılarını bugüne kadarki en son gelişmelerden haberdar etme yeteneğini kazandığını duyuran haberler geldi.

Bu gelişme, ChatGPT’ye yeni bir özellik kazandıracak, güncelleme ve yanıt verme konusunda daha yetenekli hale gelecek ve gelişmelere ayak uyduramama ve hevesli kullanıcıların isteklerini karşılama konusundaki yetersizliklerini azaltacak.

Bu habere paralel olarak dev şirket Amazon, yapay zekâ şirketi Anthropic'e dört milyar ABD doları tutarında yatırım yaparak zorlu küresel rekabette ayakta kalabileceğini duyurdu. Bu devasa yatırımın büyük kısmı, ChatGPT ile rekabet eden, Microsoft'un OpenAI ile ortaklığının bir sonucu olan ve eskisini daha büyük kullanıcı isteklerini karşılayabilecek hale getiren ‘cloud/bulut’ aracının geliştirilmesine gidecek.

Uzmanlar, bunun sadece bir başlangıç ​​olduğunu ve sonrasında bu araçların geliştirilmesine ve belki de büyüyen pazardan pay alacak yenilerinin piyasaya sürülmesi için milyarlarca doların akacağını söylüyor.

Bu iki habere paralel olarak Metaverse'ü güçlendirmeye yönelik yatırımları ve çalışmalarıyla ilerleyen Meta CEO'su Mark Zuckerberg'in yeni haberlerini okuduk. Şirket, yeni aracın aylık kullanıcı sayısının 300 bin kullanıcıya ulaştığını, şirketin ‘dünyanın gittiği yön’ olarak gördüğü bu uzun vadeli proje kapsamında kullanıcıların şikayetçi olduğu bazı eksikliklerin ise dikkat konusu olmaya devam ettiğini bildirdi.

Geçen hafta daha az önemli ve daha az anlamlı olmayan bir haber daha ortaya çıktı: Amerikan Senaristler Birliği (WGA), Hollywood Yapımcıları Birliği ile ‘tatmin edici bir anlaşmaya’ varılmasının ardından senaryo yazarlarının yaklaşık beş ay süren grevinin sona erdiğini duyurdu.

Söz konusu grev, yapımcıların yazarların haklarını garanti altına alma, ücretleri iyileştirme ve yapay zekâ kullanımına ilişkin kurallar koyma taahhüdünü içeren bir sözleşmenin imzalanmasının ardından sona erdi. Bu onların iş gücünden vazgeçilmeyeceği anlamına geliyor. Diğer yandan Hollywood Aktörleri Sendikası'nın yaklaşık 80 gün süren oturma eylemi henüz çözüme kavuşmuş değil. Yaklaşık 160 bin oyuncunun üye olduğu sendika, yapımcıların yapım masraflarını azaltmak ve iddia edilen ‘maddi kayıpları’ sınırlamak için oyuncular yerine yapay zekâ kullanmakla tehdit etmesi üzerine bu protesto önlemine başvurdu.

Protestocular, Hollywood yapımcılarının, gerçek bir oyuncunun hareketlerinin ve duygularının taranmasıyla yapay zekânın, mesleği baltalayabilecek ve oyuncuları evlerine gönderebilecek, insan oyuncu gerektirmeyen yeni sahneler oluşturmak için kullanılabileceğini söylüyor.

Bir hafta içinde yaşanan gelişmelerin özeti, bu bağlamda olup bitenlerin mahiyetini bize anlatıyor. Gelişmeler, ‘yapay zekâ’ ve ‘metaverse’ sektörlerine milyarlarca dolarlık yatırımların istikrarlı bir şekilde aktığını gösteriyor. Bu alanda firmalar arasında rekabet oldukça yoğun. Yeni ve etkili araçlarda düzenli olarak iyileştirmeler ve değişiklikler yapılıyor. Bu durum, insan unsuru üzerinde güçlü bir baskı oluşturarak onu dışlamak veya varlığını sınırlamakla tehdit ediyor. Söz konusu zorlukların organize bir şekilde ele alınması, yeni teknolojileri kullanma koşullarını iyileştirebilir ve bunların yenilikçiler ve profesyoneller üzerindeki zararlı etkilerini azaltabilir.

Dolayısıyla Arap Medya Forumu son oturumunu bu dönüşümleri tartışmaya ayırarak başarılı oldu. Özellikle forumun koridorlarında gerçekleşen tartışmaların çoğu aynı zamanda hem yenilik hem de ciddiyet taşıyordu. Bu önemli forumun açılışı, insan meslektaşlarından daha az yetkin olmayan ‘Mey’ adlı bir sanal sunucu tarafından gerçekleştirildi.