Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Avrupa devletlerine karşı ‘Meta’ devleti!

Avrupa Birliği (AB) ile Facebook ve Instagram uygulamalarının sahibi genç Bay Mark Zuckerberg arasında halihazırda devam eden çatışmanın ekonomik, teknik ve hukuki bir boyutu var ancak en önemli boyutu siyasi ve felsefi.
Zuckerberg, Avrupa'nın kendi şartlarına ‘boyun eğmediği’ ve kullanıcılarının verilerini yalnızca ABD ‘sunucuları’ üzerinden kullanma ‘hakkına’ saygı göstermediği takdirde, Avrupa sahasını şirketlerinin hizmetlerinden ve önemli ürünlerinden mahrum bırakmakla tehdit etmişti.
Ancak savaşı izleyen medya kuruluşlarında çıkan haberlere göre, Avrupalı taraflardan nükteli ve ‘farklı’ bir yanıt geldi. Bu bağlamda Almanya'nın yeni Ekonomi Bakanı Robert Habeck geçtiğimiz Pazartesi akşamı Paris'te düzenlediği bir basın toplantısında gazetecilere, hacklendikten sonra 4 yıl boyunca Facebook ve Twitter olmadan yaşadığını ve ‘hayatının muhteşem geçtiğini’ söyledi.
Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Alman mevkidaşına destek vererek Facebook olmadan hayatın çok güzel olacağını söyledi!
İki Avrupalı ​​bakanın yorumları, Meta (eski adıyla Facebook) şirketinin yaptığı açıklamaya yanıt olarak geldi. Zira Zuckerberg yakın bir zamanda şirketine ABD merkezli sunuculara Avrupalı ​​kullanıcıların verilerini aktarma, depolama ve işleme seçeneği tanınmazsa, Facebook ve Instagram’ın Avrupa genelinde kapatılabileceğini söyledi.
Zuckerberg yıllık raporunda şirketi için asıl sorunun, Gizlilik Kalkanı (Privacy Shield) ve Meta'nın ABD sunucularında Avrupalı ​​kullanıcıların verilerini depolamak için kullandığı diğer anlaşmalar aracılığıyla düzenlenen transatlantik veri aktarımları olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.
Düşünebiliyor musunuz tek bir ülke değil, birinci dünya ülkelerinden birçok ülkenin, çalışanlarının hepsinin emirlerini yerine getirdiği bir ABD şirketinin genç başkanı ile tek başına yaşadığı anlaşmazlıklardan bahsediyoruz. Bu genç, bu ülkelere resmen “Ya vatandaşların verilerini kullanma ve tekelleştirme koşullarıma uyun, ya da sizi cennetimden mahrum bırakacağım” diyor.
Bunlar Zuckerberg'in şirketinin, yani Meta şirketinin sözleri. Şirket yaptığı açıklamada veri aktarımlarına izin vermeye yönelik mevcut anlaşmaların şu anda AB’de sıkı bir incelemeye tabi olduğunu ve ülkeler ile bölgeler arasındaki veri paylaşımının, hizmetlerini ve kullanıcılarına uygun reklamları sağlamak adına ‘önemli’ olduğunu vurguladı.
Ancak Meta'nın sıkı sıkıya bağlı olduğu Gizlilik Kalkanı Anlaşması, AB Adalet Divanı (ABAD) tarafından Temmuz 2020'de veri koruma ihlalleri nedeniyle iptal edilmişti. Şu anda anlaşmanın yeni bir versiyonunun çıkarılması bekleniyor.
Bu, üzerine bir şeyler inşa etmek için takip etmemiz gereken büyük bir savaş. Zira AB, insanların verileriyle beslenen Facebook veya Meta'ya karşı verdiği savaşı kazanırsa, bu, devletlerin mantığının devlet üstü/Meta devleti mantığına karşı bir zaferi olmuş olacak.