2023 yılında sürdürülebilir enerji yatırımları rekor seviyelere ulaştı, ancak Bloomberg'in yayınladığı özel haber dosyası, bu rekor rakamların ‘emisyonları sıfırlama hedefini zamanında gerçekleştirmek için yeterli olmadığını’ belirtiyor. Habere göre, yatırımların oranı 2022 yılına göre yüzde 17 artarak yaklaşık 1,8 trilyon dolara ulaştı.
Bu miktar, enerji alternatiflerine yapılan yatırımları, elektrikli otomobillerin satın alınmasını, hidrojen üretim programlarının ve diğer modern enerji teknolojilerinin inşasını içeriyor. Sürdürülebilir enerjiler için gereken ekonomik zincirlerin inşasına yönelik yaklaşık 900 milyar dolarlık yatırımlar da eklenince bu oran yaklaşık 2,8 trilyon dolara çıkıyor.
Yatırım hacmindeki bu artış, sıcaklıkların tarihteki en yüksek seviyelere ulaştığı geçtiğimiz yıl boyunca iklim değişikliğiyle mücadele çabalarının artırılması gerektiği yönündeki genel histen kaynaklanıyor.
Bazı tahminler önümüzdeki yaz sıcaklıkların ikinci rekor seviyelere çıkabileceğini gösteriyor. Akdeniz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya kıyısı olan ülkelerde, örneğin yağış azlığı nedeniyle 1961'den bu yana en kötü kuraklıkla karşı karşıya olan İspanya'da halihazırda birçok bölgesel iklim krizi yaşanıyor. Hükümet meteoroloji kurumu, İspanya'da 2022-2023 döneminin açıkça kurak olduğunu ve metrekare başına 560,7 litre düştüğünü bildirdi. İspanyol La Vanguardia gazetesine göre bu oran normal orandan yüzde 12 daha düşük. Madrid'deki sorumlu makamlar, yüksek yatırım maliyetine ve dolayısıyla özellikle İspanya'nın doğal gaz üretmemesi nedeniyle gaz ithalatının maliyetine rağmen deniz suyunun tuzdan arındırılarak tarıma su sağlanması olasılığı konusunda çalışmalar yürütüyor.
İspanya’nın kuzeydoğusunda yer alan Katalonya bölgesindeki bölgesel hükümet, 3 yıl önce su kıtlığı nedeniyle yakın zamanda olağanüstü hâl ilan etti.
Madrid hükümeti ise, tarım ürünlerinin fiyatlarını ve rekabet gücünü artıracak olan, istasyonlarda yakıt olarak doğal gaz kullanılarak deniz suyunun tuzdan arındırılması olasılığını araştırıyor.
Bu örneği verdik, çünkü gaz, sürdürülebilir olmayan bir yakıt olsa da İspanya'daki kuraklık haberi ve deniz suyunun tuzunu çıkararak sulama için kullanım olasılığına ilişkin bir çalışmanın önemi ortaya çıkıyor. Bu da gelecekte beklenen zorlukların türüne, geleneksel yaşam tarzlarının değişimine kadar uzanan bir dizi zorluğu içeriyor.
Bloomberg’in özel haberinde ayrıca “Dünyanın yüzyılın ortasına kadar sürdürülebilir enerjilere yapılan yatırımları ikiye katlaması gerekiyor” ifadelerine yer verildi.
Çin, 2013 yılında 676 milyar dolarlık büyüklükle yani 2022 yılına göre yüzde 6 artışla bu yatırımların en büyük pazarını oluşturması nedeniyle sürdürülebilir enerji yatırımlarının değerinde ilk sırayı almaya devam ediyor.
ABD, Birleşik Krallık ve Avrupa'daki yatırımlara gelince, bu Batılı ülkelerin tamamında yatırım hacmi yaklaşık yüzde 22 artışla 718 milyar dolara yükseldi. Bu artışın nedeni olarak İngiltere'de elektrikli otomobil satışlarının artması ve Avrupa'da sürdürülebilir enerji alternatiflerine olan talebin artmasının yanı sıra ABD'nin ‘enflasyonu düşürme yasası’ da gösteriliyor.